Awards

Winner – APLD International Student Landscape Design Awards

This design is based conceptually on a Japanese courtyard garden, or tsubo-niwa.

The design solution for this garden addresses several project goals:

  • The owner needed space to park a car in front of the house, but off of the paved street.  The neighborhood does not have sidewalks.  The garden area was reconfigured in order to allow for parking on the property.  The sloped garden was made level to create usable space for outdoor seating and to help screen the parked car from view of the house.  New steps at the retaining wall provide direct access to the front door.
  • A rain curtain provides privacy and sun shading at the south facing living room window as well as provides architectural interest and a “kinetic” sculptural element when it rains. This empties into a rill which waters the plantings through perforated pipes. The plantings were selected for four-season interest and low maintenance, and recall the colors of the house paint, brick and stained wood siding.
  • The freestanding panels are made of wood and 3-Form translucent material.  These provide privacy, screening, shade and define the entry sequence and seating area.
  • The poured concrete patio uses the proportions of a tatami mat layout which is visually pleasing and provides space for flexibility in the outdoor furniture arrangement.

Special Recognition – The Big Dig

In 2009 Seattle Public Utilities and Cedar Grove launched Compost Days, a promotion to encourage curbside composting and increase compost sales. In 2013 the “Big Dig” was introduced to create more awareness of Compost Days. The “Big Dig” was a community scavenger hunt in which residents searched for “Corey the Compostable Apple Core” in different locations in Seattle. The event culminated in 21 finalists competing to find hidden treasure boxes buried under 45 yards of compost. The Grand Prize was finally dug out after over an hour of very hard work.

This event was emceed by Ciscoe Morris and the Grand Prize was a landscape design, designed by Heidi Hower of Ashworth Landscape Design Studio, and $1,000 of plants.